BEVÉTEL- ÉS NYERESÉG-KALKULÁCIÓ
A 2008-as HÚSVÉTI SÜTEMÉNY-VÁSÁRRÓL
A Hűvösvölgyi Gyermekotthon növendékeinek, dolgozóinak és más
segítőszándékú személyeknek az együttműködésével, 2008. március 05.
és 24. között, jótékonysági meggondolásból, beigli- és más sütemények
sütésébe kezdtünk, melynek eredménye az alábbi megosztásban tudott megvalósulni.
Az alábbi táblázatban a készített- és eladott mennyiségekről adok tájékoztatást
A BEIGLI
FAJTÁJA
|
500gr.
Készítettdb
|
500gr
Eladottdb
|
250gr.
Készítettdb.
|
250gr.
Eladottdb
|
Összesen
készített
mennyiség
|
MÁKOS
|
42
|
31
|
48
|
37
|
90 db.
|
DIÓS
|
42
|
29
|
48
|
24
|
90 db.
|
MANDULÁS
|
24
|
18
|
36
|
20
|
60 db.
|
Összes mennyiség
|
108
|
78
|
132
|
81
|
240db.
|
A SÜTEMÉNY FAJTÁJA
|
500gr
Készített
csom.
|
500gr
Eladott
csom.
|
250gr
Készített
csom.
|
250gr
Eladott
csom.
|
Összesen
készített
mennyiség
|
LINZER aprósütemények
(kakaós, fahéjas, diós, mákos, kókuszos...)
|
16
|
14
|
36
|
26
|
52 db.
|
Kókuszos puszedli-szelet
|
2
|
2
|
8
|
4
|
10 db.
|
Mákos puszedli-szelet
|
2
|
0
|
8
|
6
|
10 db.
|
Diós puszedli-szelet
|
2
|
0
|
8
|
3
|
10 db.
|
Püspökkenyér(400gr/db)
(előre nem tervezett sütemény)
|
32
|
29
|
-----
|
-----
|
32 db.
|
Összes mennyiség
|
54
|
45
|
60
|
39
|
114db.
|
Az alábbi táblázatban az eladott mennyiségek bevételeiről adok tájékoztatást
A BEIGLI FAJTÁJA
|
500gr.
Ft./db.
|
500gr.
Eladott érték
|
250gr. Ft./db.
|
250gr.
Eladott érték
|
Összesen
Eladott érték
|
MÁKOS
|
750,-
(31db.)
|
23.250,-
|
450,-
(37db.)
|
16.650,-
|
39.900,-Ft
|
DIÓS
|
800,-
(29db.)
|
23.200,-
|
500,-
(24db.)
|
12.000,-
|
35.200,-Ft
|
MANDULÁS
|
900,-
(18db.)
|
16.200,-
|
550,-
(20db.)
|
11.000,-
|
27.200,-Ft
|
Összesen eladott érték
|
62.650,-
|
----
|
32.550,-
|
102.300,-Ft
|
A SÜTEMÉNY FAJTÁJA
|
500gr.
Ft./db.
|
500gr.
Eladott
érték
|
250gr. Ft./db.
|
250gr.
Eladott
érték
|
Összesen
Eladott érték
|
LINZER aprósütemények
(kakaós, fahéjas, diós, mákos, kókuszos...)
|
450,-
(14db.)
|
6.300,-
|
250,-
(26db.)
|
6.500,-
|
12.800,-Ft
|
Kókuszos puszedli-szelet
|
750,-
(2db.)
|
1.500,-
|
450,-
(4db.)
|
1.800,-
|
3.300,-Ft
|
Mákos puszedli-szelet
|
800,-
(0db.)
|
0,-
|
500,-
(6db.)
|
3.000,-
|
3.000,-Ft
|
Diós puszedli-szelet
|
900,-
(0db.)
|
0,-
|
550,-
(3db.)
|
1.650,-
|
1.650,-Ft
|
Püspökkenyér (400gr/db)
(előre nem tervezett sütemény)
|
600,-
(29db.)
|
17.400,-
|
-----
|
-----
|
17.400,-Ft
|
Összesen eladott érték
|
24.750,-
|
|
11.450,-
|
38.150,-Ft
|
Az alábbi táblázatban az el nem adott mennyiségek értékéről adok tájékoztatást
A SÜTEMÉNY FAJTÁJA
|
500gr.
El nem adott
db.
|
Össz. érték
|
250gr.
El nem adott
db.
|
Össz. érték
|
Összesen
el nem adott
Ft. érték
|
MÁKOS beigli
|
11
|
8.250,-
|
11
|
4.950,-
|
13.200,-
|
DIÓS beigli
|
13
|
10.400,-
|
24
|
12.000,-
|
22.400,-
|
MANDULÁS beigli
|
6
|
5.400,-
|
16
|
8.800,-
|
14.200,-
|
LINZERaprósütemények
(kakaós, fahéjas, diós, mákos, kókuszos...)
|
2
|
900,-
|
10
|
2.500,-
|
3.400,-
|
Kókuszos puszedli-szelet
|
0
|
0,-
|
4
|
1.800,-
|
1.800,-
|
Mákos puszedli-szelet
|
2
|
1.600,-
|
2
|
1.000,-
|
2.600,-
|
Diós puszedli-szelet
|
2
|
1.800,-
|
5
|
2.750,-
|
4.550,-
|
Püspökkenyér(~400gr/db.)
(előre nem tervezett sütemény)
|
3
|
1.800,-
|
0
|
0,-
|
1.800,-
|
Összes mennyiség
|
39
|
30.150,-
|
72
|
33.800,-
|
63.950,-
|
Az eladásra nem került mennyiség „protokoll-fogyasztásra” ment
(ajándék, kóstoló, árusításból megmaradt és a gyermekotthon lakói között szétosztott, stb.). Ennek össz. eladási értéke: 63.950,- Ft.
Pénzforgalmi adatok, a záró egyenleg szerint:
Összes bevétel (az adományok hozzáadása nélkül)
|
140.450,- Ft.
|
Összes adomány
|
+ 5.685,- Ft.
|
Összes kiadás (nyersanyag-költség)
|
– 119.114,- Ft.
|
Összes fölhasználható nyereség
|
27.021,- Ft.
|
A számítás nem tartalmazza a ráfordított energia költségeit, amely effektíve nem volt
számunkra kézzel fogható, de jelentős (kb. 30 % plusz) kiadás lett volna: nem beszélve a térítésmentes munkavégzésről, a szervezési (pl. telefon, szórólap, stb.) és a szállítási költségekről! Ezek a nem számolt költségek is, tulajdonképpen, adománynak tekinthetők.
Minthogy eredetileg, valamivel nagyobb tételű eladásra számoltunk most is (az előre nem
számolt akadályoztatások miatt keletkezett 3-4 napos termelés-megakadás eredményeként nem jutott elég idő a piacszervezésre sem), ezért kisebb mennyiségű nyersanyag is megmaradt, a vásárolt készletből. Ezek egy részét, a Hűvösvölgyi Gyermekotthon lakóinak, még a
későbbiek folyamán (a gyerekek bevonásával)megsütöm, pl. fonott kalácsnak, „batyu”-nak,
stb., más részét pedig, a májusi Túlélő-portya élelmezéséhez használjuk föl. Ilyen formán, ez is nyereségként számolható el...
A süteménykészítést- és vásárt, ismét több, előre nem várt probléma is nehezítette.
Egyrészt, ismét teljesen egyedül kellett megoldanom az anyagbeszerzést-, szállítást, a
teljes „piac-szervezéssel” együtt. Másrészt, a termelés első negyedében, meg kellett s
zakítanom a munkafolyamatok menetét, mert a konyháról – előre nem várt okok miatt –
ki kellett költöznöm és áthurcolkodnom, egy kb. 200 méterre lévő épületrészbe, ami vendégszobának volt berendezve, az intézmény-telek alsó részében. Itt a bútorzatot, a
lehető legkisebb helyre kellett össze pakolnom, hogy valamivel nagyobb teret kapjak
ahhoz, hogy a nyersanyagokat, eszközöket, késztermékeket el tudjam helyezni valahová. Emellett még a termeléshez- és csomagoláshoz szükséges teret is ki kellett alakítanom
és használhatóvá kellett tennem. Ehhez, pl. 2 db. hűtőszekrényt is le kellett vinni, s hogy
elférjen, a konyhaajtót le kellett szerelnem. A mosogató csaptelepét is meg kellett
javítanom, mert mindenfelé spriccelt belőle a víz: el volt törve. Az összes nyersanyagot
és eszközt is le kellett hordanom:- mindezt leginkább egyedül... A gyerekek, csak a
tanóra utáni, vacsora előtti időben, 5 és 6 óra között tudtak segíteni egy keveset. Ez a „költözködés”, kb. 3-4 nap termelés-kiesést jelentett.
A nagykonyhát csak akkor használhattam tésztagyúrásra-, sütésre (este, éjszaka, ill.
hétvégén), amikor nem dolgoztak a konyhai alkalmazottak. Ekkor, az intézmény-telek
alján lévő épületrészből (több fordulóval), föl kellett hordanom minden szükséges (kimért) nyersanyagot, ill. sütnivalót, s ha elkészültem, akkor visszahordani.
(Minden egyes forduló alkalmával, legalább 400 métert és kb. 120 lépcsőt kellett
megjárnom oda-vissza, s mind eközben, állandóan kulcsra zárni – a legjobb esetben is –
3 ajtót...) A szűk határidő miatt, ez nagyon leterhelő volt, szellemileg- és fizikailag egyaránt.
Hogy a lemaradás ne legyen olyan nagy, volt, hogy közel 60 órán át talpon voltam és
dolgoztam. Ez azonban úgy kimerített, hogy szédülni kezdtem, majd hányinger, remegés
és kettős látás kezdett gyötörni: kénytelen voltam fél nap pihenőt beiktatni. A további
napokban sem aludtam többet napi 2-3 óránál (egészen Húsvét vasárnapig).
A rosszba viszont jót is tudtam csempészni! Ezen az „új helyszínen”, jobban meg tudtam valósítani, az eredetileg is szándékolt „kettős célt”: a gyerekek szabadidejének hasznos lekötését (munkaterápiát), és a szabadidős programok támogatását a nyereségből.
Bár most, ez utóbbi –minden igyekezetem ellenére–, sajnos nagyon csekély mértékben
ikerült...
A gyerekek, a sütemény-készítésből-, csomagolásból- és értékesítésből is egyaránt
kivették részüket! Jóérzéssel és meghatódottsággal töltött el az a megtapasztalás,
hogy milyen komoly változást idézett elő, több (problémás) gyerek viselkedésében,
ez az alkotó-, értékteremtő tevékenység. Az egyik, egyébként nyugtalan- és (vandál)
agresszív természetű gyerek, pl. olyan fegyelmezett odaadással és szépen dolgozott,
mint egy komoly felnőtt. Aki pedig hírhedtté vált a komolyabb értékű lopásairól,
szinte a legjobban vigyázott arra, hogy az értékesített tételekkel pontosan elszámoljon,
s még a munkájáért fölajánlott jutalékról is lemondott, mondván:- „annyival is több lesz a táborokra!”
A gyerekek, a gyakorlat segítségével, hamar megtanulták a vendéglátással kapcsolatos legalapvetőbb dolgokat... pl., hogy minden munkafázis előtt, a legelső tennivaló a
kézmosás, hogy nem komolytalankodunk a munkaterületen, nem játszunk az eszközökkel
és a nyersanyagokkal, hogy a legjobb tudásunk szerint végezzük a föladatunkat.
Értékesítésnél pedig, hogy tisztelettudóan viselkedünk a vásárlóval, nem erőszakoljuk rá a terméket, hanem kedvesen kínáljuk, segítünk választani, előzékenyek vagyunk, egyszerre
csak egy vásárlót szolgálunk ki teljes figyelemmel, és egyszerre csak egy eladó foglalkozik ugyanazzal a vásárlóval, hogy ne zavarjuk össze egymást, stb.. Gyakorolhatták azt is, hogy hogyan kell visszaadni nagyobb összegű fizetés esetén, és hogy hogyan kell címletenként összesíteni a bevételt, hogy gyorsan és pontosan megtudjuk az eredményt. Megtanulhatták
azt is, hogy mi a nyitóegyenleg, és mi a záró-egyenleg, stb.
A tevékenykedők köre, elsősorban a 2. szakmai egység 7. csoportjából került ki. Közülük
is a legtöbbet, Haga László (Laci) és Lakatos László (Ufó) segített. A többiek pedig
(csökkenő aktivitási sorrendben) a következők: Tóth Krisztián (Manó), Tóth Richárd
(Ricsi), Varga Anna (Panni), Turi Roland (Roli), Lakatos Szandra(Szandi), Horváth
Laura (Lau). A 6-os csoportból pedig, Igliczi Zoltán (Zoli)végzett nagyon szép,
fegyelmezett munkát.
A föntiekből kiderülhet, hogy –ugyan nem a leg optimálisabb munkakörülmények
között és nem valami komoly anyagi nyereséggel–, de az erkölcsi oldalát tekintve
(az eddigi visszajelzések szerint is), húsvéti áldozatunk nem volt hiábavaló:
jótékonysági süteményvásárunk, végül is nyereségesen zárult.Minthogy az elmúlt időben egyre leterhelőbb akadályok nehezítették a sütemény készítést és annak eredményességét, a jövőben csak akkor vállalom ezt a –számomra sem kockázatmentes– tevékenységet, ha végleges megoldást tudunk találni a nyugodt termelésre és az optimális munkakörülményekre:- így, sokkal hatékonyabban tudunk majd jobb minőséget is előállítani.
Budapest, 2008. április 1.
Csordás Imre
Gyermek- és ifjúságvédelmi asszisztens
|