Családi Kalandklub - Beigli 2008 Március
Menu Content/Inhalt
Üdv! arrow Beigli 2008 Március

Akikre büszkék vagyunk

Apródjaink: Joci és Laci

Szavazz!

Tábor Értékelő
 

Belépés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Statisztika

Látogatók: 1496942
Beigli 2008 Március

BEVÉTEL- ÉS NYERESÉG-KALKULÁCIÓ

A 2008-as HÚSVÉTI SÜTEMÉNY-VÁSÁRRÓL

 

A Hűvösvölgyi Gyermekotthon növendékeinek, dolgozóinak és más
segítőszándékú személyeknek az együttműködésével, 2008. március 05.
és 24. között, jótékonysági meggondolásból, beigli- és más sütemények
sütésébe kezdtünk, melynek eredménye az alábbi megosztásban tudott megvalósulni.

Az alábbi táblázatban a készített- és eladott mennyiségekről adok tájékoztatást

A BEIGLI

FAJTÁJA

500gr.

Készítettdb

500gr

Eladottdb

250gr.

Készítettdb.

250gr.

Eladottdb

Összesen

készített

mennyiség

MÁKOS

42

31

48

37

90 db.

DIÓS

42

29

48

24

90 db.

MANDULÁS

24

18

36

20

60 db.

Összes mennyiség

108

78

132

81

240db.

 

A SÜTEMÉNY FAJTÁJA

500gr

Készített

csom.

500gr

Eladott

csom.

250gr

Készített

csom.

250gr

Eladott

csom.

Összesen

készített

mennyiség

LINZER aprósütemények

(kakaós, fahéjas, diós, mákos, kókuszos...)

16

14

36

26

52 db.

Kókuszos puszedli-szelet

2

2

8

4

10 db.

Mákos puszedli-szelet

2

0

8

6

10 db.

Diós puszedli-szelet

2

0

8

3

10 db.

Püspökkenyér(400gr/db)

(előre nem tervezett sütemény)

32

29

-----

-----

32 db.

Összes mennyiség

54

45

60

39

114db.

Az alábbi táblázatban az eladott mennyiségek bevételeiről adok tájékoztatást

A BEIGLI FAJTÁJA

500gr.

Ft./db.

500gr. 

Eladott érték

250gr. Ft./db.

250gr. 

Eladott érték

Összesen 

Eladott érték

MÁKOS

750,-

(31db.)

23.250,-

450,-

(37db.)

16.650,-

39.900,-Ft

DIÓS

800,-

(29db.)

23.200,-

500,-

(24db.)

12.000,-

35.200,-Ft

MANDULÁS

900,-

(18db.)

16.200,-

550,-

(20db.)

11.000,-

27.200,-Ft

Összesen eladott érték

62.650,-

----

32.550,-

102.300,-Ft

 

A SÜTEMÉNY FAJTÁJA

500gr.

Ft./db.

500gr.

Eladott

érték

250gr. Ft./db.

250gr.

Eladott

érték

Összesen 

Eladott érték

LINZER aprósütemények

(kakaós, fahéjas, diós, mákos, kókuszos...)

450,-

(14db.)

6.300,-

250,-

(26db.)

6.500,-

12.800,-Ft

Kókuszos puszedli-szelet

750,-

(2db.)

1.500,-

450,-

(4db.)

1.800,-

3.300,-Ft

Mákos puszedli-szelet

800,-

(0db.)

0,-

500,-

(6db.)

3.000,-

3.000,-Ft

Diós puszedli-szelet

900,-

(0db.)

0,-

550,-

(3db.)

1.650,-

1.650,-Ft

Püspökkenyér (400gr/db)

(előre nem tervezett sütemény)

600,-

(29db.)

17.400,-

-----

-----

17.400,-Ft

Összesen eladott érték

24.750,-

 

11.450,-

38.150,-Ft

Az alábbi táblázatban az el nem adott mennyiségek értékéről adok tájékoztatást

A SÜTEMÉNY FAJTÁJA

500gr.

El nem adott

db.

Össz. érték

250gr.

El nem adott

db.

Össz. érték

Összesen

el nem adott 

Ft. érték

MÁKOS beigli

11

8.250,-

11

4.950,-

13.200,-

DIÓS beigli

13

10.400,-

24

12.000,-

22.400,-

MANDULÁS beigli

6

5.400,-

16

8.800,-

14.200,-

LINZERaprósütemények

(kakaós, fahéjas, diós, mákos, kókuszos...)

2

900,-

10

2.500,-

3.400,-

Kókuszos puszedli-szelet

0

0,-

4

1.800,-

1.800,-

Mákos puszedli-szelet

2

1.600,-

2

1.000,-

2.600,-

Diós puszedli-szelet

2

1.800,-

5

2.750,-

4.550,-

Püspökkenyér(~400gr/db.)

(előre nem tervezett sütemény)

3

1.800,-

0

0,-

1.800,-

Összes mennyiség

39

30.150,-

72

33.800,-

63.950,-

Az eladásra nem került mennyiség „protokoll-fogyasztásra” ment
(ajándék, kóstoló, árusításból megmaradt és a gyermekotthon lakói között szétosztott, stb.). Ennek össz. eladási értéke: 63.950,- Ft.

Pénzforgalmi adatok, a záró egyenleg szerint:

Összes bevétel (az adományok hozzáadása nélkül)

140.450,- Ft.

Összes adomány

+ 5.685,- Ft.

Összes kiadás (nyersanyag-költség)

– 119.114,- Ft.

Összes fölhasználható nyereség

27.021,- Ft.

A számítás nem tartalmazza a ráfordított energia költségeit, amely effektíve nem volt
számunkra kézzel fogható, de jelentős (kb. 30 % plusz) kiadás lett volna: nem beszélve a térítésmentes munkavégzésről, a szervezési (pl. telefon, szórólap, stb.) és a szállítási költségekről! Ezek a nem számolt költségek is, tulajdonképpen, adománynak tekinthetők.

Minthogy eredetileg, valamivel nagyobb tételű eladásra számoltunk most is (az előre nem
számolt akadályoztatások miatt keletkezett 3-4 napos termelés-megakadás eredményeként nem jutott elég idő a piacszervezésre sem)
, ezért kisebb mennyiségű nyersanyag is megmaradt, a vásárolt készletből. Ezek egy részét, a Hűvösvölgyi Gyermekotthon lakóinak, még a
későbbiek folyamán (a gyerekek bevonásával)megsütöm, pl. fonott kalácsnak, „batyu”-nak,
stb., más részét pedig, a májusi Túlélő-portya élelmezéséhez használjuk föl. Ilyen formán, ez is nyereségként számolható el...

A süteménykészítést- és vásárt, ismét több, előre nem várt probléma is nehezítette.
Egyrészt, ismét teljesen egyedül kellett megoldanom az anyagbeszerzést-, szállítást, a
teljes „piac-szervezéssel” együtt. Másrészt, a termelés első negyedében, meg kellett s
zakítanom a munkafolyamatok menetét, mert a konyháról – előre nem várt okok miatt –
ki kellett költöznöm és áthurcolkodnom, egy kb. 200 méterre lévő épületrészbe, ami vendégszobának volt berendezve, az intézmény-telek alsó részében. Itt a bútorzatot, a
lehető legkisebb helyre kellett össze pakolnom, hogy valamivel nagyobb teret kapjak
ahhoz, hogy a nyersanyagokat, eszközöket, késztermékeket el tudjam helyezni valahová. Emellett még a termeléshez- és csomagoláshoz szükséges teret is ki kellett alakítanom
és használhatóvá kellett tennem. Ehhez, pl. 2 db. hűtőszekrényt is le kellett vinni, s hogy
elférjen, a konyhaajtót le kellett szerelnem. A mosogató csaptelepét is meg kellett
javítanom, mert mindenfelé spriccelt belőle a víz: el volt törve. Az összes nyersanyagot
és eszközt is le kellett hordanom:- mindezt leginkább egyedül... A gyerekek, csak a
tanóra utáni, vacsora előtti időben, 5 és 6 óra között tudtak segíteni egy keveset. Ez a „költözködés”, kb. 3-4 nap termelés-kiesést jelentett.

A nagykonyhát csak akkor használhattam tésztagyúrásra-, sütésre (este, éjszaka, ill.
hétvégén), amikor nem dolgoztak a konyhai alkalmazottak. Ekkor, az intézmény-telek
alján lévő épületrészből (több fordulóval), föl kellett hordanom minden szükséges (kimért) nyersanyagot, ill. sütnivalót, s ha elkészültem, akkor visszahordani. 
(Minden egyes forduló alkalmával, legalább 400 métert és kb. 120 lépcsőt kellett
megjárnom oda-vissza, s mind eközben, állandóan kulcsra zárni – a legjobb esetben is –
3 ajtót...) 
A szűk határidő miatt, ez nagyon leterhelő volt, szellemileg- és fizikailag egyaránt.
Hogy a lemaradás ne legyen olyan nagy, volt, hogy közel 60 órán át talpon voltam és
dolgoztam. Ez azonban úgy kimerített, hogy szédülni kezdtem, majd hányinger, remegés
és kettős látás kezdett gyötörni: kénytelen voltam fél nap pihenőt beiktatni. A további
napokban sem aludtam többet napi 2-3 óránál (egészen Húsvét vasárnapig).

A rosszba viszont jót is tudtam csempészni! Ezen az „új helyszínen”, jobban meg tudtam valósítani, az eredetileg is szándékolt „kettős célt”: a gyerekek szabadidejének hasznos lekötését (munkaterápiát), és a szabadidős programok támogatását a nyereségből.
Bár most, ez utóbbi –minden igyekezetem ellenére–, sajnos nagyon csekély mértékben
ikerült...

A gyerekek, a sütemény-készítésből-, csomagolásból- és értékesítésből is egyaránt
kivették részüket! Jóérzéssel és meghatódottsággal töltött el az a megtapasztalás,
hogy milyen komoly változást idézett elő, több (problémás) gyerek viselkedésében,
ez az alkotó-, értékteremtő tevékenység. Az egyik, egyébként nyugtalan- és (vandál)
agresszív természetű gyerek, pl. olyan fegyelmezett odaadással és szépen dolgozott,
mint egy komoly felnőtt. Aki pedig hírhedtté vált a komolyabb értékű lopásairól,
szinte a legjobban vigyázott arra, hogy az értékesített tételekkel pontosan elszámoljon,
s még a munkájáért fölajánlott jutalékról is lemondott, mondván:- „annyival is több lesz a táborokra!”

A gyerekek, a gyakorlat segítségével, hamar megtanulták a vendéglátással kapcsolatos legalapvetőbb dolgokat... pl., hogy minden munkafázis előtt, a legelső tennivaló a 
kézmosás, hogy nem komolytalankodunk a munkaterületen, nem játszunk az eszközökkel
és a nyersanyagokkal, hogy a legjobb tudásunk szerint végezzük a föladatunkat.
Értékesítésnél pedig, hogy tisztelettudóan viselkedünk a vásárlóval, nem erőszakoljuk rá a terméket, hanem kedvesen kínáljuk, segítünk választani, előzékenyek vagyunk, egyszerre
csak egy vásárlót szolgálunk ki teljes figyelemmel, és egyszerre csak egy eladó foglalkozik ugyanazzal a vásárlóval, hogy ne zavarjuk össze egymást, stb.. Gyakorolhatták azt is, hogy hogyan kell visszaadni nagyobb összegű fizetés esetén, és hogy hogyan kell címletenként összesíteni a bevételt, hogy gyorsan és pontosan megtudjuk az eredményt. Megtanulhatták
azt is, hogy mi a nyitóegyenleg, és mi a záró-egyenleg, stb.

A tevékenykedők köre, elsősorban a 2. szakmai egység 7. csoportjából került ki. Közülük
is a legtöbbet, Haga László (Laci) és Lakatos László (Ufó) segített. A többiek pedig 
(csökkenő aktivitási sorrendben) a következők: Tóth Krisztián (Manó), Tóth Richárd 
(Ricsi), Varga Anna (Panni), Turi Roland (Roli), Lakatos Szandra(Szandi), Horváth
Laura (Lau). A 6-os csoportból pedig, Igliczi Zoltán (Zoli)végzett nagyon szép,
fegyelmezett munkát.

A föntiekből kiderülhet, hogy –ugyan nem a leg optimálisabb munkakörülmények
között és nem valami komoly anyagi nyereséggel–, de az erkölcsi oldalát tekintve
(az eddigi visszajelzések szerint is), húsvéti áldozatunk nem volt hiábavaló:
jótékonysági süteményvásárunk, végül is nyereségesen zárult.
Minthogy az elmúlt időben egyre leterhelőbb akadályok nehezítették a sütemény készítést és annak eredményességét, a jövőben csak akkor vállalom ezt a –számomra sem kockázatmentes– tevékenységet, ha végleges megoldást tudunk találni a nyugodt termelésre és az optimális munkakörülményekre:- így, sokkal hatékonyabban tudunk majd jobb minőséget is előállítani.

Budapest, 2008. április 1.

Csordás Imre

Gyermek- és ifjúságvédelmi asszisztens