Családi Kalandklub - Cipőválasztás
Menu Content/Inhalt
Üdv! arrow Cipőválasztás

Akikre büszkék vagyunk

Apródjaink: Joci és Laci

Szavazz!

Tábor Értékelő
 

Belépés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Statisztika

Látogatók: 2063983
Cipőválasztás

A jó futócipő megválasztása:!

Minden futó tisztában van vele, hogy az edzés leglényegesebb kelléke a kényelmes cipő. Vagyis nem mindegy, milyen cipőt húzunk a lábunkra a futóedzés alkalmával.
A futócipőknek általában három kategóriája van:
- A stabil cipők közé sorolhatóak azok, melyek a "problémás" fizikumú futók (túlsúly, ízületi gondok stb.), vagy a fokozott belső peremterheléssel futók (bokasüllyedés, X láb) számára készülnek.
- A neutrális futócipő a normális lábboltozatú futók számara készül. Ők is vannak a legtöbben.
- A könnyített súlyú cipő pedig, mint a neve is elárulja, könnyített szerkezettel készül. Többnyire versenyekhez, vagy a gyorsabb edzéseken használatos!
Megjegyzendő, hogy a kategóriák között sok az átmenet! Természetesen a cipő választása függ a futás jellegétől és távjától. A javaslat az, hogy lehetőség szerint kipróbálás után döntse el, hogy milyen legyen a futócipője. És, még egy fontos dolog: mindenképpen szaküzletben vásárolja meg, ahol szükség szerint a futáshoz szükséges tanácsokkal és nem utolsó sorban minőséggel is ellátják!  
 
- Normál magasságú lábboltozat (1-es):Normál vagy semleges futási stílus.Ha kb. a felét látja a talpboltozatnak, akkor a leggyakoribb a lábtípusú és normál forgatóizommal rendelkezik! Ebben az esetben szerencsés mert, mint normál - semleges lábboltozatú futó, a legnagyobb a cipőválaszték áll rendelkezésére. A semleges és belső támaszték nélküli cipőt javasoljuk az ön részére.

- Lapos boltozatú lábfej esetében (2-es): pronáló - befelé dőlő futó stílus. Ha teljes talplenyomat látja, akkor laposabb a lábboltozata és befelé dől a lábfeje.Vagyis túlzottan pronáló a futó stílusa. Ez a futás alatt a lábfejet -a becsapódás utáni pillanatban- illetve a lábboltozatot fokozottan és befelé terheli meg, ezáltal jelentősen nő a sérülés veszélye. A pronáló futó számára egy, a pronálás elleni stabilizálóval és mozgáskontrollal, illetve dupla sűrűségű közép-talprésszel kialakított futócipőre van szüksége, amely fokozottan védi a lábát a bedőlés ellen ráadásul külön tartást biztosít.

- Magas lábboltozat esetében (3-as): szupináló - kifelé dőlő futó stílus
A magas boltozatú lábfej jelentése: a talp külső ívén fut, vagyis a futó stílusa nagy valószínűséggel alulpronáló, illetve szupináló. Ez a lábtípus fordul elő legkevésbé.

Ha a talplenyomatának csak a sarkát és a lábpárnáját látja illetve egy vékony vonalként a lába külső szélét, akkor magas a talpboltozata. Ez azt jelenti, hogy futás közben túl nagy ütődést továbbít a lába és azt a láb boltíve képtelen elnyelni. Magas lábboltozatú futóknak a legjobb, a semleges, vagy párnázott cipő, mert a puhább közép-talprész több védelmet biztosít. Nagyon fontos tudni, hogy a szupináló futócipőben nincs stabilizáló technológia. Egyes gyártók egy külső él-erősítést tesznek a cipő felsőrésze és a talp találkozásána.

Forrás: szabadban.hu