Családi Kalandklub - Terry fox emlékére
Menu Content/Inhalt
Üdv! arrow Terry Fox emlékére

Akikre büszkék vagyunk

Apródjaink: Joci és Laci

Szavazz!

Tábor Értékelő
 

Belépés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Statisztika

Látogatók: 2063953
Terry fox emlékére

 TERRY FOX 

 Számomra minden idők egyik legkiválóbb, leg példamutatóbb sportolója, a kanadai Terry Fox. Éppen elkezdte az egyetemet, 18 éves volt, amikor 1977-ben egy rossz indulatú daganat miatt levágták az egyik lábát. Kosárlabda edzője azzal biztatta, hogy nem kell lemondania a sportról, mert tud egy olyan kiváló sportolóról, aki műlábbal képes volt lefutni a maratoni távot.Edzője segítségével lassan Terry Fox is megtanult műlábbal futni.

Amikor már harminc mérföldet (48 km) tudott egy nap alatt lefutni, bejelentette saját „maratoni futását”. Elhatározta, hogy az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig az 5200 mérföldet (8320 km) lefutva átszeli Kanadát, s közben arra kéri a kanadaiakat, hogy amíg fut, adományozzanak a rák elleni kutatás támogatására. Arra gondolt, hogy amire lefutja az 5200 mérföldes távot, akár egymillió dollár is összegyűlhet. Azon reménye miatt is, hogy képes lesz ekkora távolságot műlábbal lefutni, és azon reménye miatt is, hogy összegyűlik egymillió dollár, futását a „remény maratonjának” nevezte. 1980. április 12-én indult el. Közel egy éve futott már, teljesítette a táv felét, amikor kiderült, hogy daganata áttétet adott a tüdejébe. Ettől kezdve minden nap egyre kevesebbet tudott futni. A halála előtti napon, 1981. június 27-én is, orvosainak tiltása ellenére futott, pontosabban vonszolta meggyötört testét néhány méteren át, mígnem kómába esett, és néhány óra múlva, 1981. június 28-án meghalt. Egész Kanada mint legnagyobb nemzeti hősét gyászolta. A tizennégy hónap alatt, amíg futott, minden kanadai megváltozott. Testi erejének gyengülésekor, akkor, amikor egyre rövidebb táv megtételére volt képes, akkor sugározta ki az egyre nagyobb erőt. Mindenki egyre többet adományozott. Amire meghalt, nem egymillió, hanem huszonnégy millió dollár gyűlt össze.
Terry Fox minden fiatalt, az egész emberiséget a Föld különös értékének, az élővilágnak megmentésére sarkallhat, ha gondoskodunk róla, hogy tettét a felnövekvő ifjúság az egész világon csorbítatlanul megismerhesse. (De vajon az elmúlt közel húsz évben miért nem volt ez így? Vajon miért nem jelent meg és jelenik meg a „remény maratonja” minden nap a tévében? Vajon miért nincs Terry Fox kinagyított képe kitéve mindenütt az utak mellett, az iskolákban, az egyetemeken, a sportpályákon?

Miért?