Családi Kalandklub - A CSERKÉSZET LÉNYEGE
Menu Content/Inhalt
Üdv! arrow A cserkészet lényege

Akikre büszkék vagyunk

Apródjaink: Joci és Laci

Szavazz!

Tábor Értékelő
 

Belépés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Statisztika

Látogatók: 2752833
A CSERKÉSZET LÉNYEGE

RÖVID TÁJÉKOZTATÁS A CSERKÉSZET LÉNYEGÉRŐL (módszeréről)
A „ cserkészmódszer ” az a sajátos nevelési eszközünk, melynek alkalmazásával egy közösség azzá válik, amit cserkészetnek nevezünk.
Ennek alapján bármely baráti kör, egyesület, vagy csoport lehetne akár cserkészcsapat is - feltéve, hogy az alábbi 4+1 föltételnek eleget tesz. Ugyanis ez az, ami elsősorban megkülönbözteti a cserkészetet más ifjúsági közösségektől.
 A cserkésztörvények ismerete, gyakorlati megélése és ezek tudatában tett cserkészfogadalom, melynek ünnepélyes elmondása kötelességeink teljesítésére, mindennapi jótettek végzésére sarkall.
 A cselekedve tanulás hatékony eszközünk az ismeretek elsajátításához. Az emberek zöme ugyanis vizuális élménnyé alakítva jobban tudja értelmezni és megtanulni a szükséges ismereteket. Ezért a cserkészmódszer – játékos formában – sokkal több gyakorlatot alkalmaz nevelési-oktatási rendszerében, mint más, manapság használt (iskolai, stb.) oktatási rendszer. Ilyen módon a cserkészet „játszva tanít”. Így valósul meg a cserkészeknél az egyéniségeket kibontakoztató, jellemépítő önnevelés is.
 Az őrsi rendszer kialakítása (6-8 fős, korosztályonkénti csoportok a csapaton belül) szintén alapvető dolog a cserkészetben. Ugyanis a kisebb létszámú csoport jobban áttekinthető, könnyebben kezelhető: több idő és odafigyelés jut minden tagra, a saját korosztályi igényeknek megfelelően. Az őrsök vezetői (rátermett vezéregyéniségek), nem sokkal idősebbek, de tapasztaltabbak és képzettebbek, mint az általuk vezetettek: őrájuk jobban figyelnek és hallgatnak a gyerekek. Ilyen módon az őrsi rendszer (szabad megfogalmazásban) a „bandaszellem”-et modellezi. Ezeknek csak egy jól bevált adaléka a sajátos egyenruha és a cserkészjelvények viselése.
 A folyamatosan szervezett, ösztönző, vonzó és változatos(rekreációs) programoknak is fontos szerepük van a cserkészetben. A szabadidő egészséges és hasznos eltöltése a cél, miközben a tanult ismereteket a gyakorlatban is kipróbálják, átélik a közösség tagjai. Mindezt elsősorban a természetben, illetve a programoknak legmegfelelőbb környezetben (erdőben, vízparton, barlangban, tárlatokon, előadó- és edzőteremben, ill. a különféle táborokban, stb .) teszik.
 (+1) A magyarságtudat ápolása a magyar cserkészek egyik legfontosabb kötelessége. Népi kultúránk, hagyományaink, történelmi múltunk, hírességeink megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy igaz honpolgárok váljanak belőlünk. (Néptánc, népzene, népdal, kézművesség, őstörténet, Szent Korona tan, katonai hagyományok, nemzeti ünnepek, neves személyiségek, regék, mondák, népmesék, stb.) Ezek megismerése a föntnevezett programok keretében történik.