Családi Kalandklub - Aktuális
Menu Content/Inhalt
Üdv! arrow Aktuális

Akikre büszkék vagyunk

Apródjaink: Joci és Laci

Szavazz!

Tábor Értékelő
 

Belépés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Statisztika

Látogatók: 2752817
Aktuális
A hit ereje
2011. május 25.
 Ne szólj semmit, csak nézd...


Tovább...
 
Apród becsületszabály
2011. május 18.
 
Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület Hűvösvölgyi Bandérium

APRÓD BECSÜLETSZABÁLY

1.      MAGYARORSZÁG A TE HAZÁD! Te pedig hazádat HŰSÉGGEL és BECSÜLETTEL szolgáló ifjú vagy! Istenhez, Hazádhoz és a Szent Koronához való hűségedet mindenáron megőrzöd, és soha nem leszel áruló! A magyarság kulturális örökségét, nemzeti és keresztény hagyományait híven ápolod, és népeinek önazonosságát tiszteletben tartod.

2.   A BANDÉRIUMOT ELKÖTELEZETTEN ÉS HÍVEN SZOLGÁLOD! Tiszteled elöljáróidat, akiknek engedelmességgel tartozol. Csapatod belső hagyományainak is tisztelője vagy, a rád vonatkozó regulákat és föladatokat a tőled telhető legjobb tudásod és tehetséged szerint betartod és végrehajtod! Fegyelem és bajtársiasság az erőd, bátorság és becsületesség a kiválóságod. Egyenes lelkű és igazságra törekvő vagy, ígéreteidet, s a példás viselkedés szabályait mindig betartod. A mértékletesség számodra az önfegyelem alapja.

3.     MINDEN VITÉZ ÉS APRÓD A BAJTÁRSAD! Testvéreidnek tekinted Őket, akármilyen a nemzetiségük, fajtájuk, vagy vallásuk. Jó és balsorsban egyaránt tanúsítod szoros összetartozásodat velük és többi csapattársaddal, mint egy nagy család tagjaival. Soha nem hagyod el szükségükben bajtársaidat, hanem mindig tettre készen állsz, ha segítségedre szorulnak. Szigorú vagy magaddal szemben, s gyöngéd a gyámoltalanok iránt.

4.     BÜSZKE VAGY VITÉZI ÉLETMÓDODRA! Ezt tiszta és elegáns megjelenéseddel, önérzetes, de tartózkodó viselkedéseddel és rendszereteteddel mindig tanúsítod. Minden fölszerelésedet, eszközödet, fegyveredet, s a rád bízott dolgokat úgy gondozod, mint legértékesebb kincsedet: akár a tiéd, akár másé.

5.      KEMÉNYEN ÉS ÁLLHATATOSAN KÉPZED MAGAD! Állandó gondod a jó testi, lelki és szellemi formád. Minden tehetségeddel arra törekszel, hogy kiváló apród, s majdan a vitézek példaképe legyél! Elméleti tudásodat a gyakorlat tapasztalatával nemesíted, hogy tehetséged által, maradandó értékeket teremtsél. Nem vagy kérkedő, mert nem szavaid, hanem tetteid bizonyítják személyiséged értékeit, nagyságát.

6.      KÖTELESSÉGEID TELJESÍTÉSÉT NEM MULASZTOD EL! A föladat számodra szent, s Te mindent megteszel annak végrehajtásáért, mert tudod, hogy csak így érvényesítheted jogaidat. Ezáltal jellemed épületét is napról-napra magasabbra emeled, miközben egyre jobban acélozod azt. Mindig megfontoltan és önzetlenül cselekszel, Isten nagyobb dicsőségére, Hazád javára és embertársaid szolgálatára. Minden munkádat felelősséggel végzed, s a tökéletesség legmagasabb fokára törekszel életed minden napján. Jótettek nélkül nem múlik el napod.

7.     A TERMÉSZET ÉPSÉGÉNEK MEGÓVÁSA ÁLLAPOTBELI KÖTELESSÉGED! Az élő világ, Isten legbecsesebb ajándéka számodra: az „Élet Bölcsője”. Mindig éberen őrzöd környezeted épségét, és képességeid szerint küzdesz a természetkárosítás ellen. Megtisztítod és rendben tartod környezetedet. Tudod, hogy ha megóvod a természetet, az is megóv téged: gyógyírt ad számodra, s biztos menedéket.

8.      SOHASEM A HARAG VAGY A FÉLELEM VEZÉREL, HANEM A JÓZAN IGAZSÁGOSSÁG! A küzdelmekben és megpróbáltatásokban gyűlölet és szenvedély nélkül viselkedsz! Tudod, hogy a bosszú lealjasít, és az irgalom fölmagasztal. Megbecsülöd ellenfeleidet, küzdőtársaidat, hogy ők is tiszteljenek téged. Sohasem vakít el a győzelem mámora, s ellenfeled győzelme sem csüggeszt soha: így elkerülöd a megalázó helyzeteket.

BÁTORSÁG ÉS BECSÜLET! – HŰSÉGGEL MINDHALÁLIG!

Csordás Imre 
apródmester

 
 
Helyi Téma cikk a legutóbbi "élő történelemóránkról"
2011. május 17.
 A legutóbbi élő történelemóráról cikk jelent meg a Helyi Témában:
  
A megelevenedett múlt 
2011. május 12.
 
Május vége felé egy belvárosi iskolában folytatódik az élő történelemóra, amit a Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai a tornatermükben élhettek át. Egy „madáchos” tanár is ott volt, ő is meghívta a XVII. századból idecsöppent időutazókat az iskolájába, mielőtt Belgiumban is bemutatnák a magyar végvári hajdúk harcmodorát a 30 éves háborút felidéző csatában, a Bethlen Gábor Hagyományőrző Egyesülettel.
 
A főszervező, az órán puskás hajdúként megjelenő Csordás Imre, Haga László és Horváth József apród kíséretében keltették életre a 16-17. századi Magyarországot az érdeklődő felsősöknek. Joci apród elmondta, hogy ebben a korszakban miért nem használtak már íjat eleink, és hogy a puska használata miként vette át az uralmat a harcmezőkön. Laci főleg az apródok életével ismertette meg a közönséget.
A fegyveres harci bemutatón át a korhű ruházat, használati tárgyak bemutatásáig rengeteg információt kaptak a gyerekek, miközben az ő tudásukra is kíváncsiak voltak az előadók. – A fegyverek bemutatása volt a legérdekesebb. Úgy gondolom, jobban lehet így törit tanulni, mintha csak könyvben olvasnám – mondta a hatodikos Balog Ákos . – Örülünk, hogy van ilyen lehetőség – mondta Béresné Nagy Ildikó tanárnő, hozzátéve, hogy méltó folytatása ez az iskolában egykor működő Lovagvár hagyományőrző csoportnak.

A tornaterembéli bemutató azért is volt külön érdekes, mivel a két apródot megszemélyesítő fiatalember, akik gyermekotthonban élnek, saját iskolájukban, osztály- és iskolatársaik előtt bizonyítottak. A visszhangok tanúsága szerint sikerült a gyermekotthonos növendékekkel elérni azt, amit tanáruk, a Magyar Cserkészkürt Alapítvány Kreatív Ifjúsági- és Családi Kalandklubjának vezetője, Csordás Imre is szeretett volna: nagyobb megbecsülést és elismerést szereztek ezáltal maguknak. Nem mellesleg Laci másnap 2 darab 5-öst is bezsebelt történelemből: az egyiket a bemutatóért kapta, a másikat pedig feleletéért. Az előadók szeretettel várják az érdeklődőket haditornaedzéseikre is.
Fotók:
https://picasaweb.google.com/csaladikalandklub2010/EloTortenelemoraASzaboLorincIskolaban#

Tovább...
 
TOBORZÓ
2011. április 25.
 
Tovább...
 
Anyák Napi ünnepély
2011. április 17.
 
Tovább...
 
Anyák Napi ünnepély
2011. április 17.
 
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 43 - 48 / 94